Saffraan is een oud kruid, al bekend in de tijd van de Egyptenaren. In het begin werd het alleen gebruikt om stoffen te verven en parfums en zalven te maken. Toen de culinaire eigenschappen werden ontdekt, werd het een kostbaar ingrediënt om smakelijke gerechten met gouden tinten te maken.
Dit voorgerecht versterkt de aromatische eigenschappen van saffraan het beste. Dankzij de sterke kleurkracht zijn de rijstkorrels verfraaid met een aangename gouden kleur en dit maakt het gerecht zo speciaal. Noem dit gerecht Risotto alla Milanese, of saffraanrisotto, hij zal je in ieder geval verrassen door zijn eenvoud!
Ingrediënten
De ingrediënten om voor 4 personen het recept te maken:
Bereiding
Hou rekening met de lange kooktijd van dit recept. Stap voor stap leggen wij de bereiding van dit recept uit:
Stap 1
Om de saffraanrisotto (of Risotto alla Milanese) te maken, doe je eerst de saffraandraadjes in een klein glaasje en giet je het water erover. Net genoeg om de saffraandraadjes volledig te bedekken, roer en laat een nacht trekken. Op deze manier zullen de saffraandraadjes al hun kleur vrijgeven.
Zet de groentebouillon klaar, voor het recept heb je een liter groentebouillon nodig. Pel en snipper de ui zodat het tijdens het koken kan smelten en niet kan worden waargenomen terwijl u van de risotto geniet.
Stap 2
Giet in een grote pan 50 gram boter en laat het smelten op laag vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en laat het 10-15 minuten sudderen. Voeg wat bouillon toe om te voorkomen dat de saus uitdroogt. De ui moet transparant en zacht zijn.
Stap 3
Voeg de rijst toe en rooster 3-4 minuten, zodat de korrels sluiten en goed garen. Blus af met de witte wijn en laat het volledig verdampen.
Laat de risotto ongeveer 18-20 minuten sudderen. Voeg de bouillon zo nodig lepel voor lepel toe zodat deze door de rijst wordt opgenomen. Zorg ervoor dat de risotto niet droog staat.
Stap 4
Vijf minuten voor het einde voeg je het water met de saffraanstampers toe.
Roer en de risotto kleurt mooi goudkleurig. Zet het vuur uit en voeg zout , Grana Padano en de rest van de boter toe.
Stap 5
Dek af met de deksel en laat het een paar minuten rusten. De saffraanrisotto klaar, warm serveren, garneren met enkele saffraandraadjes.
Tot slot
De wijn moet de eerst op kamertemperatuur zijn. De bouillon die je aan de rijst toevoeg moet altijd kokend zijn, om het koken niet te vertragen.
Bewaar de saffraanrisotto (of Milanese risotto), luchtdicht afgesloten in de koelkast, maximaal twee dagen. Invriezen wordt niet aanbevolen.
Wijnsuggestie
Bij een gerecht als Risotto alla Milanese passen delicate en lichte wijnen zoals een Soave, Pinot Grigio of Valpolicella.
Bijpassende wijn
Kies een wijn die bij dit gerecht past.