Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Massimo Rivetti is een familiebedrijf met 25 hectare land dat onder biologische certificering wordt verbouwd en teelt zowel traditionele als internationale druivensoorten. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 100.000 flessen, voornamelijk verdeeld tussen Barbaresco en Barbera d’Alba.

De wijngaarden van Rivetti liggen in het hart van de Barbaresco streek. Alle wijngaarden zijn verdeeld rond drie boerderijen: Froi, Garassino en Palazzina. Het wijnhuis gelegen in het dorp Neive is gebouwd op de heuvel Serraboella, een van de belangrijkste voor de productie van Barbaresco.

Voorheen leverden de Rivetti’s hun druiven aan andere gerenommeerde wijnhuizen, waaronder het befaamde cult-domein La Spinetta, dat ook tot de familie behoort.

Biologische wijnbouw

Met de toetreding van de oudste zoon, Davide, tot het domein, hebben de Rivetti’s een belangrijke beslissing genomen: al hun wijngaarden worden nu op biologische wijze bewerkt. Sinds het jaar 2016 zijn alle wijnen van Massimo Rivetti officieel gecertificeerd als biologische wijnen. Deze beslissing benadrukt hun toewijding aan duurzaamheid en respect voor het milieu.

Geen herbiciden

Onkruid maaien wordt met de hand gedaan om het gebruik van herbiciden te vermijden. Er worden meer dan 20 verschillende soorten kruiden gezaaid, die de planten helpen stress te vermijden en dienen als natuurlijke meststof, naast “humus”.

Geen pesticiden

Gebruik van “seksuele verwarring” (een natuurlijke methode die gebruikmaakt van feromonen om de voortplanting van insecten te voorkomen zonder enig chemisch product) en handmatige oogst van “nachtschade” (wormen die in het voorjaar knoppen eten en zo een deel van de productie vernietigen).

Natuurlijke gisten

Natuurlijke startcultuur (pie de cuve) wordt gemaakt met alleen gisten die van nature aanwezig zijn op de schillen van de bessen, om geen standaardwijnen te verkrijgen, maar producten die echt het grondgebied en het productiegebied weerspiegelen.

Beperkte sulfieten

Er wordt zo min mogelijk sulfiet gebruikt en er wordt alleen geklaard wanneer dat echt noodzakelijk is. Rode wijnen worden over het algemeen gebotteld zonder enige filtratie om geen enkele eigenschap van de druif te verliezen.

Wijngaarden

Wat de wijnen Massimo Rivetti nog specialer maakt, is dat ze trouw blijven aan de authentieke Piëmontese tradities. Ze worden niet verstoord door moderne trends, zoals overmatig gebruik van nieuw hout of hoge extractie. Integendeel, Massimo Rivetti’s wijnen zijn puur en zuiver, ze dienen als ambassadeurs voor de Piëmonte en haar rijke wijntradities.

Wijngaard Froi

Gelegen in de gemeente Neive, is het het centrum van de wijnmakerij, eigendom van de familie Rivetti sinds 1947. Het heeft zich altijd gewijd aan wijnproductie. De wijnkelder bevindt zich in het centrum met twaalf hectare wijngaarden eromheen; het is een van de oudste structuren in het gebied (al vermeld op militaire kaarten aan het eind van de 19e eeuw). De wijngaarden zijn samengevoegd en gunstig gelegen op het zuiden, zuidwesten en bevinden zich in twee speciale subzones voor de productie van Nebbiolo, genaamd RIVETTI en SERRABOELLA; hier worden voornamelijk Nebbiolo, Barbera en Moscato-druiven geteeld, met een leeftijd tussen de veertig en vijfenzeventig jaar.

Wijngaard Garassino

Gelegen in de gemeente Mango, omvat het een groep wijngaarden met een zuidwestelijke blootstelling. Hier worden zowel Piemontese variëteiten zoals Arneis en Nebbiolo als internationale variëteiten zoals Merlot, Pinot Noir en Chardonnay geteeld.

Wijngaard Palazzina

Gelegen in de gemeente Alba, omvat traditionele variëteiten zoals Nebbiolo, Barbera en Dolcetto, met wijngaarden in volwassenheid (ouder dan 35 jaar) die op het zuiden zijn gelegen. Deze wijngaarden produceren frisse en zeer geurige wijnen, gegeven de kenmerken van de bodem en het klimaat.

Wie dan Barolo zegt komt vaak uit bij het bekende en historische huis Pio Cesare dat sinds 1881 bestaat. De rijke geschiedenis achter dit wijnhuis maakt dit een unieke ervaring. Midden in Alba vind je de wijnkelders van Pio Cesare tussen de oud Romeinse stadsmuren. Geen enkel ander wijnhuis heeft zijn wijnkelders in Alba.

Wat Pio Cesare uniek maakt is dat zij als een van de weinig wijnhuizen zowel Barolo als Barbaresco mogen maken. Dat komt door de unieke geografische ligging van het wijnhuis.

Wil je Pio Cesare bezoeken? Reserveer een rondleiding ongeveer 6 maanden van te voren. Wij adviseren een wijnproeverij te nemen met de verschillende Barolo’s.

×