Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Wat is Prosecco?

Prosecco is een sprankelende Italiaanse wijn die wereldwijd faam verworven en is geliefd bij velen. Het is een mousserende wijn die vaak bij feestelijke gelegenheden wordt ontpopt!

Wat maakt Prosecco zo speciaal? In deze blog nemen we je mee door de geschiedenis, productie en smaakprofielen van Prosecco, en ontdekken we waarom deze wijn zo’n onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft.

De geschiedenis van prosecco

Prosecco vindt zijn oorsprong in de regio Veneto in Noordoost-Italië net boven Venetië. De wijn wordt eeuwenlang in deze regio geproduceerd en is de afgelopen decennia enorm populair geworden als een mousserende wijn. Het is een van de meest geconsumeerde mousserende wijnen ter wereld.

Hoe wordt Prosecco geproduceerd?

Prosecco wordt gemaakt van de Glera-druif, die voornamelijk groeit in de heuvels van Conegliano en Valdobbiadene maar ook op de ‘vlaktes’.

Het productieproces van prosecco verloopt via 2 manieren:

  • Het maken van Frizzante, hierbij wordt koolzuur in de wijn ‘gespoten’ waardoor een half mousserende wijn ontstaat
  • Het maken van Spumante via de Charmat methode, de ‘bubbel’ ontstaat met een 2e gisting in de grote RVS tank

De betere prosecco’s worden gemaakt via de Charmat methode. Deze methode behoudt de fruitige en frisse aroma’s van de druiven, wat resulteert in een lichte en toegankelijke wijn.

Prosecco en kwaliteitsverschillen

De titel van dit artikel laat het al doorschemeren, er bestaan grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende prosecco’s. Van prosecco’s voor de Aperol Spritz tot aan gastronomische wijnen.

Hoe zit dat? Zoals bij veel Italiaanse wijnen is er een kwaliteits pyramide.

Prosecco kwaliteits pyramide

In de piramide ontdek je de kwaliteitsniveaus op de volgende manier:

Cartizze

De top van de piramide en prosecco’s. Cartizze is een rive (heuvel) dat door het consortium van DOCG Prosecco is aangemaakt als uitzonderlijk goed om Glera-druiven te verbouwen. Dit is de hoogste heuvel binnen Valdobbiadene.

Hierdoor heeft Cartizze een speciale status en uit deze 106 hectare mogen de naam ‘Superiore di Cartizze’ dragen. Daarnaast moeten deze wijnen aan strenge eisen voldoen voor wat betreft maximale opbrengst van het land. Helaas kom je Cartizze niet vaak tegen in Nederland en zijn redelijk prijzig.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive

De andere 43 heuvels binnen Valdobbiadene brengen prosecco’s op met de lange naam ‘Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive’. Het laatste stuk, ‘rive’ maakt het verschil en vaak verwijst dit naar een specifieke rive, zoals ‘Rive di Refrontolo’. Elke rive geeft een unieke smaak aan een prosecco en vaak bezit een wijnhuis 1 of meerdere eigen rive’s.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Prosecco die toch uit Valdobbiadene komt maar niet afkomstig van een rive. Deze krijgt de naam ‘Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG’ en doet zeker qua kwaliteit niet onder. Er ontbreken wel specifieke aroma’s die je vaak wel krijgt bij een prosecco afkomstig van een rive.

Prosecco Treviso DOC

Als een prosecco wordt gemaakt buiten het DOCG gebied krijgt deze de DOC status mee. De kwaliteit van ‘Prosecco Treviso DOC’ ligt iets hoger dan de normale Prosecco DOC. Je komt op dit niveau steeds meer ‘Frizzantes’ tegen.

Prosecco DOC

Het laagste kwaliteitsniveau, vaak een prosecco voor in de Aperol Spritz zoals wij zeggen. Je komt vaak ‘Frizzantes’ tegen op dit niveau. Samen met ‘Prosecco Treviso DOC’ zorgt dit voor de grootste prosecco productie en geeft dit financiële ruimte aan wijnhuizen om ook hogere kwaliteitswijnen te maken.

Wat eet je bij een Prosecco?

De veelzijdigheid van Prosecco maakt het een uitstekende keuze als aperitief of bij lichte gerechten. Het combineert goed met zeevruchten, salades, zachte kazen en lichte desserts. Het lage alcoholgehalte en de verfrissende bubbels zorgen ervoor dat Prosecco een geweldige keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een lichtere wijnoptie.

Hoe lang kan je een Prosecco bewaren?

Je kan prosecco van hogere kwaliteiten wel 1-2 jaar bewaren maar het is beter om deze jong te drinken. Vaak wordt prosecco iets ‘rijper’ als deze ouder wordt.

Tot slot

Bij ons kan je verschillende Prosecco’s kopen, van de basis prosecco tot aan de Rive di Refrontolo uit Valdobbiadene.

×