Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Wie de beste wijnhuizen in Piemonte zoekt heeft aardige lijst door te spitten. Het wijngebied staat bekend om meerdere wijnen zoals Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis en Moscato d’Asti!

Het is daarom ook lastig om een toplijst te maken. Elk wijnhuis heeft zijn eigen specialiteit en niet alle wijnhuizen mogen alle soorten wijn maken. Dat komt vaak door de geografische eisen die gesteld worden aan de wijn.

In dit artikel lees je een aantal wijnhuizen die wij aanraden om te bezoeken, om de wijn of de historie en beleving.

Op de wijnkaart van Piemonte vind je verschillende gebieden waarvan de belangrijkste zijn:

Barolo

Wie Piemonte zegt komt vaak uit op de Barolo’s en dat is ook niet gek omdat het op de wijnkaart het grootste wijngebied is. Binnen het Barolo gebied tref je een aantal heuvels aan waar de beste Barolo’s vandaan komen zoals bijvoorbeeld Cannubi.

Elke heuvel heeft een ander terroir (grond) wat bepalend is voor de uitgesproken aroma’s in een Barolo en vaak staat de naam van de heuvel op de fles. Staat er geen naam op van een heuvel? Dan is het een blend van meerdere heuvels om een toegankelijke Barolo te maken die veel mensen aanspreekt.

Pio Cesare

Pio Cesare

Wie dan Barolo zegt komt vaak uit bij het bekende en historische huis Pio Cesare dat sinds 1881 bestaat. De rijke geschiedenis achter dit wijnhuis maakt dit een unieke ervaring. Midden in Alba vind je de wijnkelders van Pio Cesare tussen de oud Romeinse stadsmuren. Geen enkel ander wijnhuis heeft zijn wijnkelders in Alba.

Wat Pio Cesare uniek maakt is dat zij als een van de weinig wijnhuizen zowel Barolo als Barbaresco mogen maken. Dat komt door de unieke geografische ligging van het wijnhuis.

Wil je Pio Cesare bezoeken? Reserveer een rondleiding ongeveer 6 maanden van te voren. Wij adviseren een wijnproeverij te nemen met de verschillende Barolo’s.

REVA Winery

REVA

De afgelopen jaren heeft RÉVA zich ontwikkeld als een modern en vooruitstrevend wijnhuis dat door middel van nieuwe technieken wijnen maakt. RÉVA begon met 2 hectare aan wijngaarden en heeft dit inmiddels uitgebreid tot 35 hectare (6 verschillende terroirs) binnen het Barolo gebied in Piemonte.

Barbaresco

Na Barolo komt vaak Barbaresco, een wijn die minder bekend is maar vergelijkbaar is aan Barolo. Beide worden gemaakt van de Nebbiolo druif maar komen allebei uit een ander gebied. Er zijn meer geografische verschillen, de hoogte van de heuvels, de ligging, het weer et cetera. Dit is allemaal bepalend voor de verschillen tussen Barbaresco en Barolo.

Ca'del Baio

Ca'del Baio

Een echt Barbaresco wijnhuis is Ca’del Baio wat de familie zelf draait met verschillende Barbaresco en Nebbiolo wijnen in hun assortiment. Bij een wijnproeverij is de kans groot dat je door een familielid wordt meegenomen en door hun tijdens de wijnproeverij begeleid wordt.

Wij raden de Barbaresco proeverij aan waar je de verschillen tussen Barbaresco ontdekt!

Massimo Rivetti

Massimo Rivetti

Ben je op zoek naar een kleinere familie die ook Barbareco’s maakt dan raden wij je Massimo Rivetti aan. Vroeger verkocht Massimo Rivetti hun druiven aan het bekende wijnhuis La Spinetta. De 25 hectare en 3 wijngaarden behoren tot de beste van het wijngebied. Sinds de toetreding van de oudste zoon Davide worden er sinds 2016 alleen nog maar biologische wijnen gemaakt. Het zijn wijnen die echt op de traditionele manier worden gemaakt.

Naast Barbaresco maakt Massimo Rivetti ook Barolo’s. Er zijn maar een aantal wijnhuizen die beide wijnen maken. Je kan de wijnen van Massimo Rivetti aanschaffen bij de Italiaanse Wijnshop.

Asti en andere gebieden

Het laatste grote gebied wat wij behandelen in dit artikel is Asti maar ook de overige gebieden. Asti staat bekend om onder andere zijn Barbera d’Asti en Moscato d’Asti maar ook Nebbiolo wijnen. Na Barolo is dit het grootste gebied dat je in Piemonte tegen komt. In de andere gebieden van Piemonte kom je ook veel andere soorten (witte) wijnen tegen zoals de Roero Arneis.

Stefanino Costa

Stefanino Costa

Piemonte staat bekend om veel rode wijnen maar Stefanino Costa wint jaar op jaar prijzen met zijn witte Arneis wijn.

Ongeveer een kwarteeuw geleden maakte Stefanino Costa een baanbrekende beslissing. Hij stopte met de verkoop van zijn druiven en koos ervoor om zelf wijn te gaan produceren. Tegenwoordig staat de getalenteerde Alessandro, de tweede generatie in de familie, aan het roer van dit wijnhuis. Hij streeft ernaar om wijnen te creëren die de uitdrukking waren van zijn persoonlijkheid, en zijn eigenzinnige karakter proef je onmiskenbaar in zijn creaties.

Gianni Doglia

Gianni Doglia

Jaar na jaar gooit Gianni Doglia hoge ogen bij de pers met zijn Moscato d’Asti! Uit Asti komt dan ook een van bekendste dessert wijnen van Italië.

Het kleine familiebedrijf maakt naast de Moscato wijnen ook een aantal rode wijnen zoals Barbera d’Asti.

×