Zoals je weet, staat zwart overal goed bij… zelfs op je bord! Vandaag bieden we je een ander vers en smakelijk gerecht aan: Venusrijst met garnalen en courgettes. Deze exotische rijst –riso nero venere- met een ebbenhouten kleur en een zeer bijzondere geur die doet denken aan vers gebakken brood, is perfect voor het maken van een voorgerecht met boeiende kleuren en een heerlijke smaak. Vlezige garnalen op smaak gebracht met citroen, peper en tabasco en gebakken courgette, vormen de ideale smaakmaker voor deze rijst. Met Venere-rijst met garnalen en courgette breng je een echt en smakelijk gerecht op tafel dat je gasten niet zal teleurstellen!
Ingrediënten
De ingrediënten om voor 4 personen het recept te maken:
Bereiding
Hou rekening met een lange kooktijd van de rijst. Stap voor stap leggen wij de bereiding van dit recept uit:
Stap 1
Om de Venere-rijst met garnalen en courgette te maken, begin je met het koken van de rijst: vul een pan met veel water en met snufje zout en breng aan de kook. Voeg daarna de rijst toe en kook voor ongeveer 40 minuten (afhankelijk wat op het pakje staat). Was en snijd intussen koppen van de courgettes af. De courgettes raspt je vervolgens met een rasp met grote gaten.
Stap 2
Verhit in een pan de olijfolie met het gepelde teentje knoflook. Voeg hieraan de geraspte courgette, zout, peper. Kook alles voor ongeveer 5 minuten en verwijder het teentje knoflook en leg de groenten opzij.
Stap 3
(Optioneel voor ongepelde garnalen/gamba’s) Snij de staart af en snij ze in de lengte doormidden. Verwijder de darm, dat is de donkere draad die op de rug zit.
Doe de (schoongemaakte) garnalen in een kom, besprenkel ze met de olijfolie en breng ze op smaak met de geraspte citroenschil, peper en zout en een paar druppels Tabasco. Bak de garnalen samen met de citroensap voor een paar minuten in een hete pan.
Stap 4
Zet het vuur uit zodra de garnalen bruin zijn en zet opzij. Zodra de Venere rijst klaar is, giet je deze af in een kom en voeg je de gekookte courgette toe. Roer vervolgens met een lepel om alles te mengen is klaar om te serveren!
Stap 5
We hebben ervoor gekozen om de enkele porties Venere rijst met garnalen en courgette op de volgende manier te serveren: neem een mooi (wit) bord en plaats een ronde deegsnijder/uitsteker in het midden. Vul deze met voldoende het rijstmengsel en druk met de achterkant van de lepel op het oppervlak om de rijst samen te persen. Garneer de rijst door de gebakken garnalen erop te leggen met een keukentang. Verwijder tot slot voorzichtig de ronde ring en serveer meteen de Venere rijst met garnalen en courgettes!
Tip: Eventueel kan je er ook een eetbare bloem en een takje peterselie op de garnalen leggen om het helemaal af te maken!
Tot slot
De Venere rijst met courgette kan je een aantal uur van te voren maken. Net voor het opdienen bak je de garnalen, die je tijdens het opmaken van het bord op de Venere rijst legt.
Venere rijst met garnalen en courgette kan je maximaal 2 dagen bewaren in een afgesloten bewaardoos.
Foto's van het gerecht
Wijnsuggestie
Venere rijst met garnalen en courgette is een ziltig gerecht, daar past een frisse wijn bij die tonen van citrus heeft en rijk aan mineraal is. Onze Vermentino Calasole van Rocca di Montemassi is een perfecte wijn en spijs combinatie voor dit gerecht.
Bijpassende wijn
Kies een wijn die bij dit gerecht past.